DRAWING MOVEMENTS

 In commissions, contemporary drawing, contemporary painting, contemporaryart, drawingdance, drawingmovement, figurative art, Geen onderdeel van een categorie, kunstvoorbedrijven, livemodeldrawing, oilpainting, opdrachten

Tijdens mijn studie aan de Wackers Academy for Fine Arts was ik al geïnteresseerd in het met tekenen vastleggen van beweging. Daarvoor ben ik ook naar Central St. Martins in London geweest, om summer-courses te doen.

Die interesse vloeit voort uit mijn achtergrond; ik ben mijn professionele leven begonnen als fysiotherapeut. Later heb ik 13 jaar tai Chi chuan gedaan, waarvan 11 jaar lesgegeven.

Mijn oudste dochter deed vanaf haar 4de jaar ballet, en de vooropleiding balletacademie. Daardoor maakte ik kennis met deze wereld en raakte daar dan ook steeds meer door gefascineerd.  Dit alles deed het verlangen groeien om de wereld van beweging/dans en beeldende kunst met elkaar te verbinden.

Het tekenen van beweging is een fascinerend proces
Door het snelle en vluchtige van de beweging moet ik heel anders gaan kijken. Naar de energie, flow, expressie en richting van de beweging. Dat vraagt andere vertrekpunten/uitgangspunten, aannames van kijken dan wat ik geleerd heb op de academies.

Om beweging te volgen met het krijt of houtskool moet ik de figuur loslaten. Het wordt haast abstract. Het materiële van de figuur verschuift naar de achtergrond, het immateriële van de beweging komt op de voorgrond.

Om zo dicht op de huid en beweging van de danser te blijven kan ik het me niet veroorloven na te denken. Het is een samenspel van beheersing, concentratie, presence en overgave.  Als ik ga nadenken ben ik in zo’n tekening verloren. Verlies ik het ritme, de spanning, de flow.

Ik hou van het fysieke aspect van het tekenen; bij het tekenen van beweging op groot formaat doet mijn hele lichaam mee. Zo wordt het tekenen een totaal ervaring.

Voor het tekenen gebruik ik compressed charcoal en Siberisch krijt. Vast materiaal waardoor ik bijna direct contact heb met het papier. Daarmee kan ik de energie, de dynamiek, expressie en flow van iets vluchtigs als beweging vastleggen. De lijn en het vlak blijft over als weergave van de energie van de beweger en de tekenaar.

Tekenen en dansen zijn 2 verschillende kunstvormen die hier dicht bij elkaar komen. Doordat ik de beweging van de danser/beweger volg, communiceer ik als het ware met de danser en kom ik heel dicht op de huid en lichaam van de danser. Tijdens het tekenen word ik hier ook een beweger met lijn en vlak. Een dans die we samen opvoeren. Deze wisselwerking maakt dat het een heel intiem proces wordt.

De tekeningen

Movement #4 siberian chalk en compressed charcoal 70×100 cm 2022.

Deze, en de 2 tekeningen hieronder, zijn gemaakt in samenspel met een andere beeldende kunstenaar. Onderzoek naar hoe je beweging kunt vastleggen stond centraal. Je ziet vooral beweging dynamiek waar de dichtheid van de lijnen ook de focusmomenten aangeeft. De figuur verdwijnt naar de achtergrond en in de grote tekening verdwijnt het helemaal in het lijnenspel van de beweging. De lijnen geven mooi de richtingen aan; de zwaarte van de lijnen de zwaarte of kracht van de beweging, de dichtheid van de tekening de focus en concentratie van de bewegingen.

In de bovenste tekening is ook water en spalter gebruikt om nog meer vaart (flow) en expressie van de dynamiek aan te geven.

                       

Movement #3 siberian chalk and.                    Movement #2 siberian chalk and

Compressed charcoal 65×50 cm 2022            Compressed charcoal 65×50 cm 2022                                                     

De 2 kleinere tekeningen zijn ijler en lichter van aard. De dynamiek en expressie van de beweging is mooi terug te zien in lijnvoering in de tekening. Focus, flow, expressie en verdeling van zwaartepunt(-en) in het lijnenspel laten heel mooi het proces zien van de beweger en de tekenaar. De tekeningen laten ook op een heldere manier het verschil zien in de aard van het bewegen: verschil in kracht, dynamiek, uitslag en ruimte van de beweging.

Model composition 15 siberian chalk en compressed charcoal 70×100 cm 2023

De ervaring van het tekenen van beweging en dans, neem ik mee in het modeltekenen. Met het door elkaar heen tekenen van de poses ontstaat er een dynamiek.

Het spel van lijnen, vlakken, richting, licht en donker, dunne en dikke lijnen zorgt voor beweging en compositie in de tekening.

Ook hier gebruik ik Siberisch krijt en compressed charcoal.  Het tekenmateriaal heb ik direct vast waardoor er direct contact is met het papier. Lijnen die gezet zijn, zijn onuitwisbaar; wat gedaan is, is gedaan. Door het droge van het materiaal kan ik wel vegen, en vloeiende overgangen maken. Maar ook hier geldt weer: direct contact met het oppervlak, en wat gedaan is, is gedaan.

Het vraagt, ook door het wisselen van de poses in korte standen, een volledige concentratie. En terwijl ik tegelijkertijd bezig ben met een compositie, ook overzicht.

Ook hier is het een samenspel van beheersing, concentratie, presence en overgave.  Te lang nadenken zorgt dat ik de tekening verlies.

Martin Schelstraete
Eva Besnyöstraat 246 1087 LM  Amsterdam
Atelier: Aalsmeerderweg 230 1432 CW Aalsmeer
Telefoon: 06 – 51 49 15 82
E-mail: martin.schelstraete@gmail.com
Website: www.martinschelstraete.com

 

Recent Posts

Leave a Comment