JANGO

 In contemporary painting, contemporaryart, figurative art, Geen onderdeel van een categorie, oilpainting, portraits, portret

 

JANGO

Na de serie “Flea has entered the Building”, ben ik september 2022 naar Barcelona geweest. Jaarlijks is daar gedurende september een maand lang workshops in het clownswerk. Georganiseerd door NCI; het Nouveau Clown Institute. Jango Edwards is oprichter en centrale figuur binnen het NCI. Naast Jango geven er ook andere professionele, internationaal gerenommeerde clowns les. Waaronder ook Grada. De deelnemers komen van over de hele wereld daar naar toe.

De laatste week van de workshops heb ik de studenten en docenten tijdens de lessen en ook tijdens de voorbereidingen van de optredens mogen schetsen.

Ik was daarmee ook in de gelegenheid om Jango te schetsen:

          

 

Jango

Jango is van geboorte Amerikaan, maar zijn carrière heeft zich voornamelijk in Europa afgespeeld. In de jaren 70 en 80 was hij veel in Amsterdam en is hij betrokken geweest bij Ship of Fools en International Festival of Fools in Amsterdam, waarmee hij veel bekendheid en fans verwierf. In die periode trok hij door heel Europa met zijn shows. In die tijd heeft Grada haar opleiding bij hem gedaan en heeft ook samen met hem door Europa gereisd en opgetreden. Hij woont nu in Barcelona.

Jango is een echte rock and roll clown, in hart en nieren.  Het clown zijn is voor hem een leefstijl, een filosofie.  Hij heeft een sterke charismatische uitwerking, waardoor elke ontmoeting met hem een onvergetelijke ervaring wordt. Hij is in staat om van omstandigheid waarin hij terecht komt een act te maken. Hij heeft daar niets voor nodig.

Zijn motto, en van het NCI, is :”Smile, it’s right under your nose”

De schilderijen

Uit de schetsen en foto’s zijn de volgende 2 schilderijen ontstaan.

    Jango 1, olieverf op linnen, 80 x 80 cm

Jango staat centraal in dit schilderij. Hij is omringd door andere clowns, maar zelf neemt hij de hele ruimte in beslag. Het draait om hem, hij is de centrale figuur.

Hij kijkt naar ons met een doordringende en onontkoombare blik. Hij opent zijn jas als een roofvogel die zijn vleugels spreidt. Hij onthult de boodschap die hij voor ons heeft.

Wil hij je met die boodschap vangen? Is het uitnodiging? Daagt hij je uit om uit je keurslijf te stappen (into crazy wisdom)? Of is het meer een statement van “mens durf te lachen”.

De vrouwelijke clown naast hem kijkt naar hem en reikt haar arm naar hem uit. Alsof zij hem in de boodschap ondersteunt. Zij lacht vriendelijk, en haar ogen zijn gericht op de rode neus op zijn T-shirt. Alsof zij wil zeggen “Doe maar! Het is misschien eerst een beetje vreemd, maar wel leuk.”

   Jango 2 on stage olieverf op linnen, 120 x 80 cm

Jango op het podium in Barcelona, het laatste weekend van de opleidingsmaand. De studenten presenteren daar hun act, waar ze tijdens hun training aan gewerkt hebben. Hij komt ook het podium op, in zijn eentje.

Net als in het schilderij, neemt hij met zijn presence het hele podium in en al spelend en improviserend weet hij ook de zaal voor zich in te nemen.

De boodschap die hij aan iedereen mee geeft is “Smile! Tover elke dag bij iemand een glimlach op het gezicht”. Op het podium ondersteunt hij dat, bijna als een ritueel, met Charlie Chaplin’s liedje “Smile”.

Recent Posts

Leave a Comment